Screenshot_oaa_-_aangepast_formaat
Rss

Open Access Advocate

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Gevonden artikelen Alle samenvattingen uitklappen
Tijdschrift Open Access Advocate
Previously published article

Access_open Lindenbaum / Cohen (1919) contra Artist de Laboureur (1923)

Trefwoorden wettelijk stelsel, rechtsvinding, de normering van het recht, goede trouw, redelijkheid en bilijkheid, wanneer kwalificeert een verbintenis als titel, goederenrechtelijke verhoudingen
Auteurs Mr. W.M.U. van der Blom
SamenvattingAuteursinformatie

    Door de arresten Lindenbaum/Cohen en Artist de Laboureur tegenover elkaar te stellen, en de uitkomst daarvan te houden tegen een beperkt aantal wettelijke bepaling uit zowel het Oud als het Nieuw BW, wordt gevonden de structuur van het wettelijk stelsel, dat het Recht tot in alle uithoeken aanstuurt. Het resultaat doet concluderen tot een open tevens dynamisch stelsel van het Recht, actueel en dus bij de tijd, zeer wel in staat de maatschappelijke ontwikkelingen te volgen, en onder omstandigheden te beïnvloeden.

    De uitkomst levert meteen ook op een aan redelijkheid en billijkheid te relateren tool voor het vinden van het recht onder de open Norm die het recht aanstuurt (= de Norm), telkens te verbijzonderen per rechtsgebied.
    Bovendien wordt het begrip titel aangescherpt. Alleen die verbintenissen die op het ogenblik van het uitvoeren de toetsing aan de in casu vigerende zorgvuldigheidsnorm doorstaan, kwalificeren als titel. De eerst na en door die toetsing te verkrijgen titel levert op de als exclusief aan te merken bevoegdheid mutaties teweeg te brengen in het goederenrecht dan wel in de goederenrechtelijke verhoudingen, als bijvoorbeeld de arbeidsovereenkomst.


Mr. W.M.U. van der Blom
Advocatenpraktijk Mr W.M.U. van der Blom, Haarlem