15701247_covr
Rss

Onderneming en Financiering


Over dit tijdschrift  
Gevonden artikelen Alle samenvattingen uitklappen
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Artikel

Enkele recente ontwikkelingen inzake overgang van een onderneming

Trefwoorden identiteitsbehoud, informatieplicht, overgang van onderneming
Auteurs Mr. K. Wiersma
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt stilgestaan bij een aantal recente uitspraken inzake de rechten van werknemers bij een overgang van een onderneming. Aan bod komt de zaak Klarenberg/Ferrotron waarin het Hof van Justitie van de EG betrokken werknemers een extra hulpmiddel geeft ter voorkoming van oneigenlijk gebruik van overgang van ondernemingen. Ook komt aan bod de Heineken-zaak en de naar aanleiding daarvan ontstane discussie over de vraag welke werknemers bescherming aan de richtlijn inzake overgang van ondernemingen kunnen ontlenen. Ten slotte wordt het arrest Pax/Bos van de Hoge Raad besproken, welk arrest laat zien dat een overdragende werkgever zich moet realiseren dat hij de plicht heeft om betrokken werknemers adequaat te informeren over hun positie.


Mr. K. Wiersma
Mr. K. Wiersma is advocaat arbeidsrecht bij Loyens & Loeff N.V.
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Artikel

Het depositogarantiestelsel in Europees perspectief

Trefwoorden depositogarantiestelsel, kredietinstelling, Adviescommissie toekomst banken, Commissie Maas, Federal Deposit Insurance Corporation, De Larosière Group
Auteurs Mr. J.M. van Poelgeest en Mr. M. Kuilman
SamenvattingAuteursinformatie
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Artikel

De voorgestelde wijziging van de Wge

Trefwoorden Wge, vermogensscheiding, dematerialisatie
Auteurs Mr. J.S. Polderman
SamenvattingAuteursinformatie
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Artikel

Beleggingsfondsen en civielrechtelijke praktijk

Trefwoorden beleggingsfondsen, fondsvermogen, deelnemers, beheerder, bewaarder
Auteurs Mr. J.W.P.M. van der Velden
SamenvattingAuteursinformatie
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Artikel

Effecten van de kredietcrisis op (rechtsgevolgen van) financieringsovereenkomsten

Trefwoorden kredietcrisis, onvoorziene omstandigheden, redelijkheid en billijkheid, financieringsovereenkomsten, loan agreements, kredietovereenkomsten
Auteurs Mr. A.T.G.M. Venrooy en Mr. P.S. Bakker
SamenvattingAuteursinformatie
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Artikel

Op weg naar één Europese bv?

Trefwoorden SPE, Societas Europaea Privata, Europese besloten vennootschap, Verordening inzake Europese BV, Statuut voor een Europese bv
Auteurs Mr. J. Oostenbrink
SamenvattingAuteursinformatie

    Oostenbrink bespreekt in zijn bijdrage het voorstel van de Europese Commissie voor een verordening van de raad betreffende het Statuut van de Europese besloten vennootschap (Societas Europaea) en het door de Europese Parlement gewijzigde voorstel, in het licht van de huidige besloten vennootschap en de Flex-bv. Hij is van mening dat de Societas Europaea gebaat is bij meer uniforme regelgeving die zo veel mogelijk door de verordening zelf en niet door het nationale recht dient te worden uitgelegd.


Mr. J. Oostenbrink
Mr. J. Oostenbrink is advocaat bij Holland Van Gijzen Advocaten en Notarissen LLP.
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Artikel

De overheidscommissaris revisited

Trefwoorden overheidscommissarissen, taak, norminstructie en zelfstandigheid, tipverbod, beheer staatsdeelnemingen door agentschap
Auteurs Prof. mr. G.T.M.J. Raaijmakers en Mr. J.J. Prinsen
SamenvattingAuteursinformatie

    Volgend op kapitaalinjecties door de Nederlandse Staat in het najaar van 2008, werden op voordracht van de minister van Financiën commissarissen benoemd bij enkele financiële instellingen. Hoewel de publieke perceptie anders is, handelen ‘overheidscommissarissen’ zonder last en ruggespraak en is hun richtsnoer het belang van de vennootschap en de met haar verbonden onderneming. Zij mogen zich niet laten leiden door politieke of beleidsmatige doelstellingen van de minister. Tevens mogen zij geen koersgevoelige informatie delen met de minister, tenzij dat ‘strikt noodzakelijk’ is. Tegen deze achtergrond onderzoeken Raaijmakers en Prinsen in hun bijdrage of het beheer van staatsdeelnemingen (naar Engels voorbeeld) kan worden ondergebracht bij een ‘Agentschap Staatsdeelnemingen Financiële Instellingen’.


Prof. mr. G.T.M.J. Raaijmakers
Prof. mr. G.T.M.J. Raaijmakers is advocaat bij NautaDutilh te Amsterdam.

Mr. J.J. Prinsen
Mr. J.J. Prinsen is advocaat bij NautaDutilh te Amsterdam.
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Artikel

Financiering en derivaten

Valkuilen in de ISDA-documentatie

Trefwoorden financiering, ISDA, interest rate swap, derivaten
Auteurs Mw. mr. C.H. Schot
SamenvattingAuteursinformatie

    In geval van substantiële leningen aan ondernemingen is het gebruikelijk in de markt dat de kredietgever vereist dat de onderneming het variabel renterisico op de lening ‘hedged’. Dit houdt in dat de variabele rente die in verband met de financiering moet worden betaald, wordt geruild voor een vaste rente door middel van een interest rate swap. Veelvoorkomend probleem bij deze transacties is dat de gebruikte (standaard)leningdocumentatie (LMA) niet is afgestemd op de (standaard)derivatendocumentatie (ISDA). In haar bijdrage bespreekt Schot de achtergronden van en tegenstrijdigheden tussen de genoemde typen documentatie. Tevens benoemt zij de valkuilen voor hun onderlinge afstemming en geeft zij aan hoe hierop adequaat te anticiperen.


Mw. mr. C.H. Schot
Mw. mr. C. Schot is advocaat en werkzaam bij Houthoff Buruma te Amsterdam. De auteur bedankt Ellen Gerretsen (student rechten aan de UvA en (oud) paralegal bij Houthoff Buruma) voor de input geleverd voor dit artikel en de plezierige samenwerking.
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Artikel

Nakaarten over Cartesio

Grensoverschrijdende zetelverplaatsing en omzetting

Trefwoorden omzetting,, zetelverplaatsing,, vestigingsvrijheid,, vrijheid van vestiging,, Cartesio
Auteurs Prof. mr. A.F.M. Dorresteijn en Mr. B. Verkerk
SamenvattingAuteursinformatie

    Naar aanleiding van het arrest van het Europese Hof van Justitie in de zaak Cartesio (HvJEG 16 december 2008, C-210/06) bespreken Dorresteijn en Verkerk de grensoverschrijdende zetelverplaatsing zonder verandering van het recht waaronder de vennootschap valt en de grensoverschrijdende zetelverplaatsing met verandering van dat recht, veelal grensoverschrijdende omzetting genoemd. De auteurs plaatsen de beslissing van het Hof in de context van eerdere jurisprudentie over de vestigingsvrijheid en geven een overzicht van de stand van zaken. Tevens gaan zij in op de vraag wat het arrest betekent voor de omzetting van en in Nederlandse kapitaalvennootschappen.


Prof. mr. A.F.M. Dorresteijn
Prof. mr. A.F.M. Dorresteijn is hoogleraar Transnationale aspecten van het ondernemingsrecht aan de Universiteit Utrecht. Tevens is hij verbonden aan AKD Prinsen Van Wijmen.

Mr. B. Verkerk
Mr. B. Verkerk is docent ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden. Tevens is hij verbonden aan AKD Prinsen Van Wijmen.
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Artikel

De (tijdelijke) maatregelen tegen short selling in Nederland, Engeland en de Verenigde Staten

Trefwoorden short selling, securities lending, Wet op het financieel toezicht, Pensioenwet, Securities Act 1933, Securities Exchange Act 1934, SEC, Financial Services and Markets Act 2000, AFM, FSA, Marktmanipulatie
Auteurs Mr. M. Kuilman en Mr. J.M. Poelgeest
SamenvattingAuteursinformatie

    Met ingang van 11 oktober 2008 is de AFM bevoegd om in geval van bijzondere omstandigheden ter bevordering van de ordelijke en transparante financiële marktprocessen algemeen verbindende voorschriften vast te stellen, zonder dat een daarvoor in aanmerking komende representatieve vertegenwoordiging van onder toezicht staande ondernemingen moet zijn geraadpleegd. De AFM maakte direct van haar uitgebreide bevoegdheid gebruik en kondigde de Tijdelijke Regeling inzake Short Selling af. In Nederland is het verbod op short selling nog steeds van kracht. De maatregelen tegen short selling in Engeland en de Verenigde Staten zijn inmiddels alweer opgeheven. Een verbod op securities lending, hetgeen short selling kan faciliteren, wordt niet wenselijk geacht.


Mr. M. Kuilman
Mr. M. Kuilman is als advocaat werkzaam bij Loyens & Loeff N.V. te Amsterdam.

Mr. J.M. Poelgeest
Mevrouw mr. J.M. van Poelgeest is als advocaat werkzaam bij Loyens & Loeff N.V. te Amsterdam.
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Artikel

De best price rule

Interpretaties van de AFM, de SEC en het Takeover Panel

Trefwoorden AFM, SEC, Security Exchange Act, City Code, Takeover Panel, ruling
Auteurs Mr. G.R.G. Driessen en J.W. de Jong
SamenvattingAuteursinformatie

    De auteurs bespreken de interpretatie van de AFM van 17 oktober 2008 over de best price rule, zoals neergelegd in de artikelen 19 Bob en 5:79 Wft. Auteurs zetten vraagtekens bij de aansluiting van die interpretatie met de economische realiteit. Daarnaast gaan zij in op het ontbreken van een formele juridische status van interpretaties van de AFM en stellen zij voor om ‘interpretaties’ te gebruiken als uitgangspunt bij de consultatieprocedure van een reguliere beleidsregel. Dit zou moeten uitmonden in kwalitatief betere en afdwingbare regelgeving.Tevens bevat het artikel een rechtsvergelijkende analyse van de toepassing van de best price rule in de VS en het Verenigd Koninkrijk. Verder wordt in de rechtsvergelijkende analyse de status en het gebruik van ‘interpretaties’ door de toezichthouders op de financiële markten in de VS en het Verenigd Koninkrijk behandeld.


Mr. G.R.G. Driessen
Mr. G.R.G. Driessen is als advocaat werkzaam bij Houthoff Buruma N.V. te Amsterdam.

J.W. de Jong
Mr. J.W. de Jong is als advocaat werkzaam bij Houthoff Buruma N.V. te Amsterdam.