Menm_1387-6236_2023_026_002_totaal_original1024_1_large
Rss

Markt & Mededinging

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 5, 2009 Alle samenvattingen uitklappen
Tijdschrift Markt & Mededinging
Redactioneel

Handhaving van het mededingingsrecht: een hete herfst?

Auteurs Prof. mr. T.R. Ottervanger
SamenvattingAuteursinformatie

    In een redactioneel artikel geeft de redactie een toelichting op het tijdschriftnummer in kwestie.


Prof. mr. T.R. Ottervanger
Prof. mr. T.R. Ottervanger is advocaat en compagnon by Allen & Overy LLP en deeltijd hoogleraar Europees recht en mededingingsrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden.
Tijdschrift Markt & Mededinging
Artikel

De WOB en de Eurowob in het mededingingsrecht

Trefwoorden Wob, Eurowob, Verordening (EG) nr. 1049/2001, toegang tot documenten, civiele handhaving
Auteurs Mr. L. Haasbeek
SamenvattingAuteursinformatie

    Toegang tot documenten op grond van de Wob en de Eurowob kan een belangrijke rol gaan spelen in mededingingsprocedures, bijvoorbeeld bij de bewijsvergaring in civiele procedures gebaseerd op het mededingingsrecht. Het daadwerkelijke belang van de openbaarheidsregimes zal afhangen van de interpretatie van de uitzonderingsgronden, op basis waarvan toegang tot documenten mag worden geweigerd. Dit artikel bespreekt de interpretatie van deze uitzonderingsgronden uit de jurisprudentie en beschikkingenpraktijk in voor het mededingingsrecht belangrijke potentiële toepassingen van de openbaarheidsregimes. Aan de hand hiervan zal een inschatting worden gegeven van de mogelijkheden en risico’s van toepassing van de openbaarheidsregimes in het mededingingsrecht


Mr. L. Haasbeek
Mr. L. Haasbeek is advocaat bij Allen & Overy te Amsterdam.
Tijdschrift Markt & Mededinging
Artikel

De ontwerp groepsvrijstelling verticale beperkingen – een stap vooruit?

Trefwoorden verordening inzake verticale overeenkomsten, ontwerp-verordening, verticale beperkingen, toegangsvergoedingen, categoriemanagementovereenkomsten
Auteurs Mr. H.H.P. Lugard en Dr. T. van Dijk
SamenvattingAuteursinformatie

    Na tien jaar in werking te zijn geweest zal de verordening inzake verticale overeenkomsten, Verordening (EG) nr. 2790/1999, op 31 mei 2010 vervallen. De Europese Commissie is op 28 juli van dit jaar een consultatieronde gestart over aanpassingen van de huidige verordening (‘de ontwerp-verordening’) en de daarbij behorende richtsnoeren (‘de ontwerp-richtsnoeren’). In het persbericht bij de consultatieronde stelt de Commissie dat de voorgestelde aanpassingen ‘(…) zijn bedoeld om in te spelen op de recente marktontwikkelingen, met name de versterkte koopkracht van de grote detailhandelaars en de groei van de online verkoop.’ In dit artikel zetten we de belangrijkste door de Commissie voorgestelde aanpassingen op een rij en bespreken we meer in detail een aantal saillante wijzigingsvoorstellen: (1) aanpassingen van de reikwijdte van de vrijstelling, (2) twee ‘nieuwe’ verticale beperkingen, te weten toegangsvergoedingen en categoriemanagementovereenkomsten, (3) nieuwe regels met betrekking tot online distributie en (4) een aangepaste beoordeling van individuele hardekernbeperkingen, in het bijzonder van verticale prijsbinding. De nieuwe verordening zal naar verwachting in juni 2010 in werking treden en van toepassing blijven tot 31 mei 2020.


Mr. H.H.P. Lugard
Mr. H.H.P. Lugard is werkzaam als advocaat en bedrijfsjurist bij Royal Philips Electronics.

Dr. T. van Dijk
Dr. T. van Dijk is werkzaam bij Lexonomics.
Tijdschrift Markt & Mededinging
Artikel

De NMa als economische detective

Trefwoorden NMa, economische detentie, onderzoeksprioriteiten, false positives, false negatives
Auteurs Dr. R. van der Noll en Drs. M. Visser
SamenvattingAuteursinformatie

    De NMa wacht niet alleen op signalen van buiten, zoals klachten en clementieverzoeken, maar probeert ook door eigen economisch onderzoek kartels op te sporen. Daartoe maakt de NMa kennelijk regelmatig een scan van de Nederlandse economie op basis van een combinatie en weging van publiek beschikbare gegevens over relevant geachte variabelen. Deze scan lijkt een rol te spelen bij het bepalen van de onderzoeksprioriteiten van de NMa1x Zie ook de speech van dR.J.P. Jansen, lid van de raad van bestuur van de NMa op het symposium ‘Mededingingsrecht in crisistijd’, Allen & Overy, woensdag 1 april 2009. en recent heeft een medewerker van de NMa gepubliceerd over de (vermeende) voorspelkracht en daarmee het nut van de scan. In deze bijdrage plaatsen we een aantal kritische kanttekeningen bij de bruikbaarheid van de methodiek die aan de scan ten grondslag ligt. We beschrijven eerst wat de NMa nu doet (de scan). Daarna komt het onderscheid tussen detectie op basis van marktstructuur en detectie op basis van gedrag aan bod, en bespreken we de problemen met de aanpak van de NMa, mede naar aanleiding van de beoordeling van de scan door de NMa zelf. Ten slotte bespreken we enkele aanvullende alternatieven voor economische detectie.

Noten

  • 1 Zie ook de speech van dR.J.P. Jansen, lid van de raad van bestuur van de NMa op het symposium ‘Mededingingsrecht in crisistijd’, Allen & Overy, woensdag 1 april 2009.


Dr. R. van der Noll
Dr. R. van der Noll is werkzaam bij SEO Economisch Onderzoek.

Drs. M. Visser
Drs. M. Visser is werkzaam bij RBB Economics.
Tijdschrift Markt & Mededinging
Artikel

Kleine ingreep

Een onversneden prijsafspraak en ongesneden biggen

Trefwoorden varkensvleesketen, private reguleringsystemen, prijsafspraken, dierenwelzijn, foreclosure
Auteurs Mr. ir. M.E.G. Litjens
SamenvattingAuteursinformatie

    In een informele zienswijze heeft de NMa groen licht gegeven voor afspraken gemaakt in de varkensvleesproductieketen. De supermarkten willen alleen nog vlees van verdoofd gecastreerde varkens verkopen. De ketenbrede afspraken leiden ertoe dat supermarkten, verwerkers en slachterijen een prijsverhoging doorvoeren om met dit geld varkenshouders gedeeltelijk te compenseren voor extra investeringen. De NMa keurt de prijsafspraak in het licht van artikel 6 lid 1 Mw goed, waarbij het niet-economische belang – dierenwelzijn – in de overwegingen meespeelt. De grenzen betreffende de toelaatbaarheid van prijsafspraken worden hiermee verder ingevuld. Een nadere toelichting ontbreekt. Ook zou er onder voorwaarden geen sprake zijn van foreclosure. In dit artikel wordt betoogd dat een ketenbrede analyse een andere conclusie niet zou uitsluiten.


Mr. ir. M.E.G. Litjens
Mr. ir. M.E.G. Litjens is werkzaam bij de leerstoelgroep Recht en Bestuur aan Wageningen Universiteit. Zij bereidt een proefschrift voor over het spanningsveld tussen het mededingingsrecht en private regulering in de levensmiddelensector.
Tijdschrift Markt & Mededinging
Column

Industriepolitiek nieuwe stijl

Auteurs Prof. dr. M.F.M. Canoy
SamenvattingAuteursinformatie

    In een column geeft een redacteur of auteur zijn of haar visie op een bepaald onderwerp.


Prof. dr. M.F.M. Canoy
Prof. dr. M.F.M. Canoy is chief economist van ECORYS en hoogleraar zorgeconomie aan de Universiteit van Tilburg.
Tijdschrift Markt & Mededinging
Diversen

Zaak COMP/M.5046 Friesland Foods / Campina

Trefwoorden Campina, Friesland Foods, mededingingsproblemen, fusie
Auteurs Mr. G.W. van der Klis
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 17 december 2008 heeft de Europese Commissie (hierna: Commissie) de fusie tussen Campina en Friesland Foods (tezamen hierna: Partijen) goedgekeurd. Het onderzoek dat aan de goedkeuring vooraf ging, wees uit dat de concentratie in de oorspronkelijke vorm zou leiden tot mededingingsproblemen. Met name op de markt voor de aankoop van rauwe melk, verse zuivelproducten en kaas in Nederland en op de markt voor houdbare zuiveldranken in Nederland, België en Duitsland voorzag de Commissie mededingingsbelemmeringen. Als reactie op de bezwaren van de Commissie hebben Partijen remedies aangeboden om deze markten concurrerend te houden.


Mr. G.W. van der Klis
Mr. G.W. van der Klis is advocaat en partner bij Clifford Chance in Amsterdam.
Tijdschrift Markt & Mededinging
Agenda

Agenda

Samenvatting

    In Agenda worden lezingen, conferenties en andere evenementen aangekondigd.