Screen_shot_2017-09-07_at_11.04.55
Rss

Tijdschrift voor Toezicht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2013 Alle samenvattingen uitklappen
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Redactioneel

Toezicht en media: een inleiding

Auteurs Dr. Judith van Erp en Prof. Mr. Dr. Hans de Bruijn
Auteursinformatie

Dr. Judith van Erp
Dr. J.G. van Erp is universitair hoofddocent criminologie aan de Erasmus School of Law. Zij is tevens lid van de redactie van TvT.

Prof. Mr. Dr. Hans de Bruijn
Prof. Mr. Dr. J.A. de Bruijn is hoogleraar bestuurskunde aan de TU Delft, faculteit Techniek, Bestuur en Management. Hij is tevens lid van de redactie van TvT.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Artikel

Autoriteit in beeld

Over toezichthouders en medialogica in het nieuws

Trefwoorden Media, Medialogica
Auteurs Thomas Schillemans en Sandra Jacobs
SamenvattingAuteursinformatie

    Publieke organisaties staan van oudsher bekend als nieuwsmijdende organisaties. Ze voeren belangrijke publieke taken uit met een soms grote invloed op de samenleving, maar ze opereren relatief onzichtbaar achter gekozen politici die voor hen het woord voeren en op grond van bureaucratische routines en wettelijke regelingen.
    De analyse in dit artikel is erop gericht om aan de hand van voorlopige inzichten uit empirisch onderzoek te bekijken in welke mate de zorgen over de rol van de media in bestuur en toezicht gerechtvaardigd zijn en om kansen voor toezichthouders door medialogica te identificeren.
    Als men de conclusies op zich beziet, valt op dat de analyse op één cruciaal punt na, meer redenen voor geruststelling dan bezorgdheid biedt. Medialogica werkt, uitgaande van de sombere verwachtingen in een deel van de literatuur, vaker positief dan negatief uit voor toezichthouders.


Thomas Schillemans
Dr. T. Schillemans is universitair docent aan de Universiteit Utrecht, Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO).

Sandra Jacobs
S.H.J. Jacobs MSc is universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, afdeling Corporate Communication.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Artikel

Ruimte voor strategie

De relatie tussen toezicht en media nader bezien

Trefwoorden Media, Medialogica, Percepties
Auteurs Dr. Martijn van der Steen, Prof. dr. Erik-Hans Klijn, Prof. dr. Mark van Twist e.a.
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel behandelt de relatie tussen toezicht en de media. De auteurs zetten in dit artikel rond dit thema twee stappen. De eerste stap is dat ze de relatie tussen media en toezicht bezien voorbij het vaak gevestigde beeld van de problematische medialogica, die het toezicht – en het beleid – vooral in de weg zit. In de tweede stap betogen ze hetzelfde, maar dan meer empirisch. Hun onderzoek geeft inzicht in de percepties van professionals uit het toezicht over media.


Dr. Martijn van der Steen
Dr. M. (Martijn) van der Steen is co-decaan en adjunct-directeur van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) in Den Haag.

Prof. dr. Erik-Hans Klijn
Prof. dr. E.H. (Erik-Hans) Klijn is als Hoogleraar Bestuurskunde verbonden aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

Prof. dr. Mark van Twist
Prof. dr. M.J.W. (Mark) van Twist is als Hoogleraar Bestuurskunde verbonden aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en is decaan van de NSOB.

Arno van Wijk
A. (Arno) van Wijk (MSc) is als onderzoeker verbonden aan de NSOB.

Drs. Jorren Scherpenisse
Drs. J. (Jorren) Scherpenisse is als onderzoeker verbonden aan de NSOB.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Artikel

De clementiethriller als nieuw filmgenre

Het gebruik van gedramatiseerde voorlichtingsfilms in het toezicht

Trefwoorden clementiethriller, voorlichtingsfilm, film, voorlichting, media
Auteurs Dr. Judith van Erp
SamenvattingAuteursinformatie

    Een van de nieuwste ontwikkelingen in het gebruik van media door toezichthouders is het produceren van gedramatiseerde films, om ondernemers voor te lichten over het toezicht en af te schrikken. Met name in het mededingingstoezicht hebben mededingingsautoriteiten in verschillende landen realistische ‘docudrama’s’ geproduceerd waarin fictieve kartels worden ontmaskerd en bestraft. In deze bijdrage bespreek ik de vier belangrijkste ‘clementiefilms’ van dit moment: ‘Clementie in kartelzaken’ van de Nederlandse Mededingingsautoriteit; de ‘Competition Compliance film’ van de Britse Office of Fair Trading; het Australische ‘The Marker’ van de ACCC; en de Zweedse film ‘Be the first to tell – a film about leniency’. Hoewel de verhaallijnen in de films overeenkomsten vertonen, hebben ze inhoudelijk verschillende boodschappen. In deze bijdrage wordt een vergelijking gemaakt van de vorm en inhoud van deze films, en worden ze afgezet tegen inzichten uit sociaalwetenschappelijk onderzoek naar de achtergrond van mededingingsovertredingen om een indruk te geven van de mogelijke bijdrage van deze films aan de naleving.


Dr. Judith van Erp
Dr. J.G. van Erp is universitair hoofddocent criminologie aan de Erasmus School of Law.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Diversen

Evidence-based toezicht en internet: goed gereedschap is het halve werk

Auteurs Bastiaan Leeuw, Frans L. Leeuw en Martin Morawski
Auteursinformatie

Bastiaan Leeuw
Mr. H.B.M. Leeuw is werkzaam als PhD-kandidaat bij Maastricht University.

Frans L. Leeuw
Frans L. Leeuw is directeur van het WODC in Den Haag en als hoogleraar Recht, openbaar bestuur en sociaal-wetenschappelijk onderzoek verbonden aan Maastricht University.

Martin Morawski
M. Morawski is werkzaam bij Baker & McKenzie Amsterdam N.V.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Diversen

Nieuwsmedia als transparanteurs

Auteurs Dr. Erna Scholtes
Auteursinformatie

Dr. Erna Scholtes
Dr. H.H.M. (Erna) Scholtes MMC is bestuursadviseur bij Twynstra Gudde adviseurs en managers.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Column

Fatsoenlijk transparant

Auteurs Mr. Paul van Dijk
Auteursinformatie

Mr. Paul van Dijk
Mr. P.C.H. van Dijk was tot 1 juni hoofd Communicatie bij de Autoriteit Financiële Markten. Hij is nu freelance werkzaam op het terrein van regulering, toezicht en communicatie.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Discussie

Access_open Toezichthouders moeten actief zijn op de sociale media

Auteurs Prof. mr. dr. Hans de Bruijn en Drs. Dirk Janssen
Auteursinformatie

Prof. mr. dr. Hans de Bruijn
Prof. mr. dr. J.A. de Bruijn is hoogleraar bestuurskunde aan de TU Delft, Faculteit Techniek, Bestuur en Management. Hij is tevens lid van de redactie van TvT.

Drs. Dirk Janssen
Drs. D. Janssen is directeur Beleid, bestuur en communicatie van de Autoriteit Consument en Markt.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Jurisprudentie

Terugkerende vragen bij naming en shaming door toezichthouders

Trefwoorden naming & shaming, openbaarmaking, publicatie, reputatieschade
Auteurs Mr. Margot Aelen
SamenvattingAuteursinformatie

    Een thema dat direct aan toezicht in de media refereert is naming en shaming. Dat staat voor het verschijnsel dat een toezichthouder een boetebesluit publiceert met als gevolg dat de geadresseerde van het boetebesluit reputatieschade kan leiden. Het publiceren van een boetebesluit heeft binnen het kader van naming en shaming daarmee twee functies. Ten eerste is er een transparantiemotief, wat wil zeggen dat de toezichthouder zijn besluiten openbaar maakt met als doel inzicht te geven in zijn handelen en inzicht te geven in zijn handhavingsbeleid. Ten tweede is er een (in)direct handhavingsmotief: de reputatieschade kan op zichzelf door de toezichthouder worden bedoeld (en door de geadresseerde worden ervaren) als sanctie. Aan beide motieven ligt het idee ten grondslag dat openbaarmaking van boetebesluiten een preventieve functie kan hebben op het gedrag van potentiële normovertreders.


Mr. Margot Aelen
Mr. M. Aelen is promovenda bij de Universiteit Utrecht en redactielid van TvT.