To_1568-5012_2023_023_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift voor Omgevingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2017 Alle samenvattingen uitklappen
Tijdschrift Tijdschrift voor Omgevingsrecht
Redactioneel

Lex Special

Auteurs Mr. M.N. (Marlon) Boeve
Auteursinformatie

Mr. M.N. (Marlon) Boeve
Mr. M.N. Boeve is als universitair docent verbonden aan het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law (UCWOSL) van de Universiteit Utrecht en is tevens redactielid van dit tijdschrift.
Tijdschrift Tijdschrift voor Omgevingsrecht
Artikel

Over hoe rechtmatige bestemmingsplannen een onrechtmatige daad kunnen opleveren: verleden, heden en toekomst

Trefwoorden Omgevingswet, bestemmingsplan, omgevingsplan, Lex Michiels
Auteurs Mr. dr. F.A.G. (Frank) Groothuijse en Mr. dr. H.J. (Henk) de Vries
SamenvattingAuteursinformatie

    Auteurs verkennen aan de hand van jurisprudentie of de burgerlijke rechter mogelijk meer materiële rechtsbescherming bij bestemmingsplangeschillen kan bieden dan de bestuursrechter. Daarbij kijken zij niet alleen naar het verleden en heden, maar ook naar de toekomst. Zij betogen dat als onder de Omgevingswet meer globale omgevingsplannen worden vastgesteld, de burgerlijke rechter wel eens een effectievere rechtsbescherming aan gehinderden zou kunnen bieden.


Mr. dr. F.A.G. (Frank) Groothuijse
Mr. dr. F.A.G. Groothuijse is als universitair hoofddocent verbonden aan het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law (UCWOSL) van de Universiteit Utrecht en is tevens redactielid van dit tijdschrift.

Mr. dr. H.J. (Henk) de Vries
Mr. dr. H.J. de Vries is beleidsadviseur bij de provincie Utrecht en eveneens redactielid van dit tijdschrift. Hij is tevens annotator van Tijdschrift voor Bouwrecht.
Tijdschrift Tijdschrift voor Omgevingsrecht
Artikel

De Lex Michiels

Handhaving van de asbestregelgeving: met effect en op niveau?

Trefwoorden asbest, handhaving, LAVS, Lex Michiels
Auteurs Drs. H.E. (Hans Erik) Woldendorp
SamenvattingAuteursinformatie

    Auteur behandelt in zijn bijdrage de handhaving van de asbestregelgeving. Deze regelgeving behoort volgens de Rekenkamer tot de slechtst nageleefde regelgeving. Auteur gaat vanuit de invalshoek van de wetgevingsjurist in op de vraag of integratie van de versnipperde regelgeving iets kan bijdragen aan een betere handhaving.


Drs. H.E. (Hans Erik) Woldendorp
Drs. H.E. Woldendorp is als wetgevingsjurist werkzaam bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Tevens is hij vrijwillig medewerker bij de Universiteit Gent alsmede adviseur bij het Instituut voor Infrastructuur, Milieu en Innovatie (IMI) te Brussel.
Tijdschrift Tijdschrift voor Omgevingsrecht
Artikel

Is er een verplichting tot het uitvoeren van het tracébesluit?

Trefwoorden Tracéwet, Omgevingswet, Lex Michiels
Auteurs Mr. H.A.J. (Henk) Gierveld
SamenvattingAuteursinformatie

    Auteur gaat in zijn bijdrage in op de relatie tussen het tracébesluit en het leerstuk van voorwaardelijke verplichtingen en handhaving.


Mr. H.A.J. (Henk) Gierveld
Mr. H.A.J. Gierveld is werkzaam als wetgevingsjurist ruimtelijke ordening en als gemachtigde beroepszaken bij de Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Tevens is hij als geassocieerd medewerker verbonden aan de Universiteit Utrecht en voorzitter van de redactie van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht.
Tijdschrift Tijdschrift voor Omgevingsrecht
Artikel

De kleur van de Omgevingswet

Trefwoorden Omgevingswet, milieu, ruimtelijke ordening, Lex Michiels
Auteurs Prof. dr. Ch.W. (Chris) Backes
SamenvattingAuteursinformatie

    Auteur stelt de Utrechtse oratie van Michiels uit 2001 ‘Kleur in het omgevingsrecht’ centraal. In deze oratie ging Michiels in op de relatie tussen het ruimtelijkeordeningsrecht en het milieurecht en stelde de vraag of wij niet naar een integrale omgevingswet zouden moeten en wat de kleur daarvan zou moeten zijn. Auteur gaat in op de vraag welke kleur de Omgevingswet heeft gekregen. Is er sprake van een grijsbruin mengsel of van een kleurrijk schilderij?


Prof. dr. Ch.W. (Chris) Backes
Prof. dr. Ch.W. Backes is hoogleraar Omgevingsrecht en verbonden aan het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law (UCWOSL).
Tijdschrift Tijdschrift voor Omgevingsrecht
Artikel

Lex Michiels als godfather van de Omgevingswet

Lexplicatie welkom

Trefwoorden Omgevingswet, Lex Michiels
Auteurs Mr. dr. J.H.G. (Jan) van den Broek
SamenvattingAuteursinformatie

    Aan de hand van een bespreking van de regeling over milieubelastende activiteiten in de Omgevingswet en de bijbehorende uitvoeringsregelgeving laat auteur zien dat er nog veel vragen zijn te beantwoorden door Lex als ‘godfather aan de Kneuterdijk’.


Mr. dr. J.H.G. (Jan) van den Broek
Mr. dr. J.H.G. van den Broek is Senior Legal Counsel bij VNO-NCW en MKB-Nederland in Den Haag en rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Oost-Brabant. In 1981 studeerde hij af aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, waarbij Lex deel uitmaakte van het triumviraat dat ‘zijn’ mondeling examen afnam. In 2012 promoveerde hij in Maastricht op Bundeling van omgevingsrecht, waarbij Lex deel uitmaakte van ‘zijn’ beoordelingscommissie.
Tijdschrift Tijdschrift voor Omgevingsrecht
Artikel

De opmars van de bestuurlijke boete in het omgevingsrecht

Trefwoorden Omgevingswet, bestuurlijke boete, handhaving, Lex Michiels
Auteurs Mr. dr. A.B. (Aletta) Blomberg
SamenvattingAuteursinformatie

    Auteur gaat in op de opmars van de bestuurlijke boete in het omgevingsrecht. Michiels heeft met zijn wetenschappelijke werk in belangrijke mate aan deze opmars en de ‘route’ van die opmars bijgedragen. In haar artikel laat auteur zien dat de bestuurlijke boete steeds meer voet aan de grond krijgt in het omgevingsrecht.


Mr. dr. A.B. (Aletta) Blomberg
Mr. dr. A.B. Blomberg is advocaat-partner, gespecialiseerd in het omgevingsrecht, bij ngnb advocaten in Amsterdam. Van 1 maart 2010 tot 1 maart 2016 was zij in deeltijd als bijzonder hoogleraar Rechtshandhaving verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Samen met Lex Michiels en Gerdy Jurgens publiceerde zij vorig jaar het handboek Handhavingsrecht.
Tijdschrift Tijdschrift voor Omgevingsrecht
Artikel

De Omgevingswet en het privaatrecht

Trefwoorden Omgevingswet, privaatrecht, kostenverhaal, handhaving, Lex Michiels
Auteurs Prof. mr. G.A. (Gerrit) van der Veen
SamenvattingAuteursinformatie

    Auteur belicht drie privaatrechtelijke onderwerpen en hun relatie met de Omgevingswet: het stellen van regels via het privaatrecht, het privaatrechtelijke kostenverhaal en de privaatrechtelijke handhaving.


Prof. mr. G.A. (Gerrit) van der Veen
Prof. mr. G.A. van der Veen is advocaat bij AKD te Rotterdam, bijzonder hoogleraar milieurecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en lid van de redactie van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht.