Contr_1566-0893_2023_025_002_totaal_original1024_1_large
Rss

Contracteren

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2021 Alle samenvattingen uitklappen
Tijdschrift Contracteren
Redactioneel

Redactioneel

Tijdschrift Contracteren
Artikel

Access_open Internationale doorgifte van persoonsgegevens: aandachtspunten bij het gebruik van modelcontracten

Trefwoorden AVG, modelcontracten, persoonsgegevens, Standard Contractual Clauses, Schrems-II (arrest)
Auteurs mr. D.S. de Boer
SamenvattingAuteursinformatie

    Op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming hebben partijen een grondslag nodig om persoonsgegevens vanuit de EER naar derde landen door te mogen geven. In deze bijdrage bespreekt de auteur de aandachtspunten bij het gebruik van modelcontracten als grondslag voor de doorgifte van persoonsgegevens naar derde landen. Daarbij worden de oude modelcontracten (modelcontractbepalingen) en de nieuwe modelcontracten (standaardcontractbepalingen) vergeleken. Ook signaleert de auteur welke invloed het Schrems II-arrest heeft op het gebruik van de modelcontracten. De bijdrage wordt afgesloten met de conclusie dat, afhankelijk van een door partijen gemaakte risicobeoordeling, modelcontracten mogelijk een grondslag kunnen bieden voor doorgifte van persoonsgegevens naar derde landen.


mr. D.S. de Boer
Mr. D.S. de Boer is advocaat bij Dirkzwager legal & tax te Arnhem.
Tijdschrift Contracteren
Artikel

Wet franchise: de remedies bij het schenden van precontractuele verplichtingen. Voegt de nieuwe wet wat toe?

Trefwoorden Schenden precontractuele verplichtingen, Onrechtmatige daad, Artikel 3:40 BW, Verbintenis die voortvloeit uit de precontractuele redelijkheid en billijkheid, Wet franchise
Auteurs Mr. Y. Hafez
SamenvattingAuteursinformatie

    In de Wet franchise zijn verschillende precontractuele informatieverplichtingen opgenomen teneinde de rechtspositie van de franchisenemer te verbeteren. In dit artikel wordt betoogd dat de remedies bij het schenden van die verplichtingen onvoldoende uitgekristalliseerd zijn. De toelichting van de wetgever is verre van helder en de structuur van de wet is onvoldoende doorgedacht. De wet kan zodoende tot aardig wat discussie leiden.


Mr. Y. Hafez
Mr. Y. Hafez is docent bij de faculteit Rechtswetenschappen van de Open Universiteit en doet als promovendus onderzoek naar de Wet franchise (titel 7.16 BW).
Tijdschrift Contracteren
Impressies

De Wet franchise in de glazen bol van Vranken

Trefwoorden Art. 7:915 BW, Obliegenheit, Schuldeisersverzuim, Onderzoeksplicht, Franchise
Auteurs C. de Looff
SamenvattingAuteursinformatie

    Volgens standaardjurisprudentie van de Hoge Raad plegen franchisegevers die ondeugdelijke prognoses verschaffen bij het aangaan van franchiseovereenkomsten niet zonder meer een wanprestatie jegens hun franchisenemers. In deze bijdrage wordt stilgestaan bij de vraag of het onderscheid dat de Hoge Raad in dergelijke gevallen maakt, tussen wanprestatie en onrechtmatige daad, (nog) gerechtvaardigd is, daarbij wordt een kritische blik geworpen op de rol van de Obliegenheit binnen het Nederlands verbintenissenrecht en in het verlengde daarvan wordt een visie gegeven op de rol van artikel 7:915 BW binnen de nieuwe Wet franchise.


C. de Looff
C. de Looff is masterstudent aan de Universiteit Leiden en heeft dit stuk geschreven in het kader van het Privatissimum: Burgerlijk recht, dit onder toezicht en begeleiding van mr. drs. J.H.M. Spanjaard, (onder meer) docent aan de Universiteit Leiden.
Tijdschrift Contracteren
Boilerplates etc.

Modelbepaling Wet aanpak schijnconstructies: OK zo?

Trefwoorden boilerplate, aanpak schijnconstructies, ketenaansprakelijkheid, bescherming werknemers, misbruik
Auteurs Mr. M. Uijen
SamenvattingAuteursinformatie
Tijdschrift Contracteren
Actualia contractspraktijk

Non-conformiteit en klagen verder ingekaderd: over gecedeerde vorderingen en beroepsfouten

Trefwoorden klachtplicht, Non-conformiteit, Algemene voorwaarden, huurkoop
Auteurs Mr. drs. J.H.M. Spanjaard
SamenvattingAuteursinformatie

    De Hoge Raad heeft in 2021 het recht over conformiteit en de klachtplicht van verdere kaders voorzien. Non-conformiteit van gecedeerde vorderingen lijkt erg contractueel te worden ingekleurd en klagen hoeft niet als in het geheel niet is gepresteerd. Daarmee lijken contractuele bepalingen over klachtplicht en non-conformiteit nog belangrijker.


Mr. drs. J.H.M. Spanjaard
Advocaat onder de naam facily LAW advocatuur in Aalsmeer, adviseur bij La Gro Geelkerken Advocaten en honorair universitair docent aan de Universiteit Utrecht