Contr_1566-0893_2023_025_002_totaal_original1024_1_large
Rss

Contracteren

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2021 Alle samenvattingen uitklappen
Tijdschrift Contracteren
Redactioneel

Redactioneel

Tijdschrift Contracteren
Artikel

Access_open Een aantal aspecten van de implementatie van de nieuwe richtlijn Consumentenkoop (Richtlijn 2019/771) nader belicht

Trefwoorden Richtlijn 2019/771, Burgerlijk Wetboek
Auteurs Mr. M. Bijloo
SamenvattingAuteursinformatie

    Enkele aspecten van Richtlijn 2019/771 die (reeds) bestaande onderwerpen in het Burgerlijk Wetboek beïnvloeden of adresseren.


Mr. M. Bijloo
Mr. M. Bijloo is advocaat en partner bij C-Legal te Amsterdam.
Tijdschrift Contracteren
Artikel

Cyberpunk 2077 langs de nieuwe conformiteitsmaatstaf

Trefwoorden Conformiteit, (Richtlijn) digitale inhoud, Games, Reviews, Cyberpunk 2077
Auteurs Mr. J. Vos
SamenvattingAuteursinformatie

    Vanaf 1 januari 2022 is de Richtlijn levering digitale inhoud en digitale diensten (‘Richtlijn’) van toepassing op de (meeste) leveringen van digitale inhoud en digitale diensten, waaronder games. De Richtlijn biedt een nieuwe conformiteitsmaatstaf die, aan de hand van de tekst en implementatie van de Richtlijn en de daarop betrekking hebbende literatuur, in het artikel wordt besproken. De ervaringen van recensenten en gebruikers rondom de game Cyberpunk 2077 worden samengevat. De nieuwe conformiteitsmaatstaf wordt vervolgens toegepast op de game Cyberpunk 2077. Cyberpunk 2077 wordt onder de Richtlijn als non-conform beoordeeld wegens gewekte verwachtingen en vergelijking met games van hetzelfde type.


Mr. J. Vos
Mr. J.J.H. Vos is advocaat(-stagiair) bij Vondst Advocaten te Amsterdam.
Tijdschrift Contracteren
Artikel

Leren exonereren: een update

Trefwoorden exoneratie, artikel 6:233 onder a BW, art, 6:248 lid 2 BW, algemene voorwaarden
Auteurs T.H.M. van Wechem
SamenvattingAuteursinformatie

    In zijn arrest van 29 januari 2021 (Bart’s retail) lijkt de Hoge Raad af te wijken van de lijn die leek te zijn uitgezet in het arrest GTI/Zurich uit 2004. In dat als laatstgenoemde arrest overwoog de Hoge Raad, ten overvloede, dat bij overeenkomsten tussen professioneel dan wel commercieel handelende grote partijen in de regel extra terughoudendheid gepast is waar het gaat om het op grond van art. 6:248 lid 2 BW buiten toepassing laten van exoneratiebedingen. In de literatuur werd ervan uitgegaan dat deze regel zich uitstrekte tot overeenkomsten waarbij er sprake was van een gelijkwaardigheid tussen partijen. In de casus die ten grondslag lag aan het Hoge Raad arrest van 29 januari 2021, was dat niet het geval. Het betrof een overeenkomst tussen een grote franchiseorganisatie (die tevens optrad als verhuurder) en een kleine franchisenemer. De Hoge Raad lijkt te benadrukken dat ook dan de rechter tot extra terughoudend is gehouden, voor zover het het buiten spel zetten betreft van een tussen partijen overeengekomen exoneratie. De auteur plaatst dit arrest in context en vraagt zich af of een weging van de exoneratie over de boeg van artikel 6:233 onder a BW, tot hetzelfde resultaat zou hebben geleid.


T.H.M. van Wechem
Prof. mr. dr. T.H.M. van Wechem is hoogleraar Corporate Legal Counseling aan de Open Universiteit en redacteur van Contracteren.
Tijdschrift Contracteren
Over de grens

Onredelijk bezwarende algemene voorwaarden in België – gidsfunctie voor Nederland?

Trefwoorden algemene voorwaarden, onredelijk bezwarend beding, Zwarte lijst, Grijze lijst
Auteurs Mr. drs. J.H.M. Spanjaard
SamenvattingAuteursinformatie

    In de Nederlandse rechtspraak worden algemene voorwaarden in B2B relaties zelden onredelijk bezwarend beoordeeld. Dit is deels het gevolg van de omstandigheid dat de zwarte en grijze lijsten uitsluitend B2C werken. In België is per 1 december 2020 een regeling over de inhoud van algemene voorwaarden in B2B relaties tot stand gekomen. In deze bijdrage wordt die regeling verkend en gekeken of Nederland van de Belgische wet kan leren.


Mr. drs. J.H.M. Spanjaard
Mr. drs. J.H.M. Spanjaard is advocaat in Aalsmeer onder de naam facily LAW advocatuur en adviseur bij La Gro Geelkerken Advocaten. De auteur dankt dr. N. Somers, advocate bij Artes in Antwerpen (België) voor haar input in dit artikel.
Tijdschrift Contracteren
Impressies

Wie wint de ‘battle of forms’ als beide partijen naar verkoopvoorwaarden verwijzen?

Trefwoorden algemene voorwaarden, Battle of forms, First short rule, Knock out rule, uitleg
Auteurs Mr. drs. J.H.M. Spanjaard
SamenvattingAuteursinformatie

    De battle of forms is een bekend terrein in het contractenrecht en geregeld in artikel 6:225 lid 3 BW. Normaliter verwijst de inkoper naar zijn inkoopvoorwaarden en de verkoper naar zijn verkoopvoorwaarden. Hoe werkt de battle of forms als ook de inkoper naar verkoopvoorwaarden verwijst? In dit artikel onderzoekt auteur die vraag naar het Nederlandse BW en het Weens Koopverdrag


Mr. drs. J.H.M. Spanjaard
Mr. drs. J.H.M. Spanjaard is advocaat in Aalsmeer onder de naam facily LAW advocatuur en adviseur bij La Gro Geelkerken Advocaten.