13882066_covr
Rss

Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2018 Alle samenvattingen uitklappen
Tijdschrift Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade
Redactioneel

De dood

Trefwoorden overlijdensschade, zorgschade, affectieschade, shockschade
Auteurs Mr. dr. R. Rijnhout
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze uitgave van TVP betreft een themanummer over ‘de dood’ en aansprakelijkheid/schadevergoeding. Het themanummer valt uiteen in drie delen: schade veroorzaakt voorafgaand aan de dood, wat de dood inhoudt en voor welke schade daarna vergoeding zou moeten worden geboden.


Mr. dr. R. Rijnhout
Mw. mr. dr. R. Rijnhout is als universitair hoofddocent verbonden aan het Utrecht Centre for Accountability and Liability Law van de Universiteit Utrecht.
Tijdschrift Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade
Artikel

Angst voor de dood als schade(post)

Trefwoorden angstschade, doodsangst, angst, dood, overlijden
Auteurs A.M. Overheul LLM
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze bijdrage gaat over angst voor de dood als schade(post) in het Nederlandse recht. Aanleiding hiervoor is een arrest van het Franse Cour de Cassation, waarin het Hof arrest wijst over angst voor de dood. De auteur spitst angst als schade toe op de dood, waarbij een onderscheid gemaakt wordt tussen drie verschillende situaties: het slachtoffer weet niet óf hij doodgaat; het slachtoffer heeft het ongeval – tegen de verwachting in – overleefd en het slachtoffer weet dat hij gaat overlijden.


A.M. Overheul LLM
Mw. A.M. Overheul LLM is als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Hoge Raad der Nederlanden.
Tijdschrift Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade
Artikel

Palliatieve zorg door naasten en zorgschade

Trefwoorden palliatieve zorg, zorgschade, letsel, Handreiking Zorgschade
Auteurs E. Audenaerde en L. Renders
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel geven de auteurs inzicht in wat palliatieve zorg is en hoe zij zich verhoudt tot het letsel dat centraal staat in de Handreiking Zorgschade. Zij zullen geen conclusies verbinden aan de jurisprudentie hierover, maar meer uitleg geven over wat palliatieve zorg is; of dit zorg is die gewoonlijk door naasten van een terminaal persoon gegeven kan worden, welke rol professionals hierin gewoonlijk hebben, en wat het verschil is (of niet) met zorgschade.


E. Audenaerde
E. Audenaerde is auteur van de Handreiking Zorgschade, inhoudsdeskundige vanuit zijn professie als arbeidsdeskundige en lid van de werkgroep Zorgschade vanuit De Letselschade Raad.

L. Renders
Mw. L. Renders is auteur van de Handreiking Zorgschade, inhoudsdeskundige vanuit haar professie als ergotherapeut en lid van de werkgroep Zorgschade vanuit De Letselschade Raad.
Tijdschrift Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade
Artikel

Over leven, dood en bewustzijn

Een medisch-filosofische bespiegeling

Trefwoorden dood, leven, bewustzijn, geneeskunde, medisch
Auteurs Dr. J.W. De Waele
SamenvattingAuteursinformatie

    Beslissen of iemand nog in leven is dan wel dood, is altijd een courante uitdaging binnen de geneeskunde geweest. Sinds de verbeterde reanimatietechnieken en IC-faciliteiten (met mechanische ventilatie) uit de tweede helft van de twintigste eeuw is het mogelijk geworden het leven langer aan te houden, niet tegenstaande het bewustzijn uitblijft. Wat is nu die relatie tussen leven en bewustzijn en hoe kan die ontkoppeld zijn? Wanneer is men hersendood? Wanneer spreekt men van coma, vegetatieve status of minimaal bewuste toestand en wat houdt dat fysiologisch en humaan in? Wat is de prognose in die gevallen? Welke juridische en ethische vraagtekens (denk aan orgaandonatie) brengt dit met zich mee?


Dr. J.W. De Waele
Dr. J.W. De Waele is vrijgevestigd neuroloog, neuropsychiater en pijnspecialist.
Tijdschrift Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade
Artikel

Access_open ‘Affectieschade’ en ‘shockschade’, onderscheid, samenloop, vooruitblik

Trefwoorden affectieschade, shockschade, wetsvoorstel affectieschade, smartengeld, nabestaanden
Auteurs Prof. mr. S.D. Lindenbergh
SamenvattingAuteursinformatie

    De invoering van het ‘wetsvoorstel affectieschade’ roept een aanspraak op smartengeld in het leven voor naasten en nabestaanden. Dat roept vervolgens de vraag op hoe deze aanspraak zich verhoudt tot het recht op schadevergoeding van iemand die door confrontatie met een schokkende gebeurtenis geestelijk letsel heeft opgelopen. Daarover gaat deze bijdrage.


Prof. mr. S.D. Lindenbergh
Prof. mr. Lindenbergh is hoogleraar privaatrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Tijdschrift Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade
Artikel

Denktank Overlijdensschade 2.0

Trefwoorden uitbreiding rekenmethodiek overlijdensschade, schade, overlijden
Auteurs Denktank Overlijdensschade 2.0
SamenvattingAuteursinformatie

    De Denktank 2.0 is nu aan het onderzoeken om de rekenmethodiek overlijdensschade uit te breiden voor eenoudergezinnen, co-ouderschap en tweeoudergezinnen waar beide ouders overlijden.


Denktank Overlijdensschade 2.0
De Denktank Overlijdensschade 2.0 wordt gevormd door J. Laumen-de Valk, C.C.J. de Koning, I. van der Zalm, E.J. Bakker, M.J. Neeser, F.A.R.M. Zwarts, J.L. Apperloo, M.I. van der Zwet, G.J.C. van der Kolk en X.I. Waaijenberg-Laumen.
Tijdschrift Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade
Artikel

Waarom het rekensjabloon van het nieuwe model moet worden aangepast

Trefwoorden artikel 6:108 BW, overlijdensschade, gederfd levensonderhoud, oud model, nieuw model
Auteurs Mr. J.M. Tromp
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel staat de vraag centraal of het rekensjabloon in het economisch deel 1 van het nieuwe model geschikt is om de uitkomsten te verwerken van de in het juridisch deel 2 te maken keuzes. De conclusie is dat dat niet zo is. Een praktische oplossing wordt aangedragen.


Mr. J.M. Tromp
Mr. J.M. Tromp is advocaat en mediator te Rotterdam, rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Noord-Nederland en docent overlijdensschade in de Specialisatieopleiding Personenschade aan de Grotius Academie. Op 31 oktober 2017 heeft hij 95 stellingen aan de kerkdeur van de Laurenskerk te Rotterdam ‘gespijkerd’. De stellingen 58 tot en met 72 gaan alle over overlijdensschaden.
Tijdschrift Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade
Artikel

Een transitievergoeding bij overlijden?

Een snelle tegemoetkoming aan nabestaanden voor kosten als gevolg van het overlijden van een naaste?

Trefwoorden overlijdensschade, schadevergoeding, transitievergoeding, nabestaanden, begrafeniskosten
Auteurs Mr. drs. I. van der Zalm
SamenvattingAuteursinformatie

    In Denemarken hebben nabestaanden recht op een zogenaamde transitievergoeding (‘overgangsbeløb’). Deze eenmalige gestandaardiseerde vergoeding is bedoeld om kort na het ongeval te voorzien in dekking van diverse uitgaven die het gevolg zijn van het overlijden. In dit artikel zal worden ingegaan op deze transitievergoeding en zal worden onderzocht of een dergelijke figuur ook van betekenis zou kunnen zijn voor het Nederlandse stelsel, nu artikel 6:108 BW niet voorziet in een dergelijke figuur.


Mr. drs. I. van der Zalm
Mw. mr. drs. I. van der Zalm is wetenschappelijk docent en onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.