Screen_shot_2017-09-07_at_11.04.55
Rss

Tijdschrift voor Toezicht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2013 Alle samenvattingen uitklappen
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Redactioneel

Governance

Auteurs Prof. dr. B.E. Baarsma en Prof. dr. M. Lückerath-Rovers
Auteursinformatie

Prof. dr. B.E. Baarsma
Prof. dr. B.E. Baarsma is algemeen directeur van SEO Economisch Onderzoek en bijzonder hoogleraar Marktwerking- en mededingingseconomie aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam. Tevens is zij lid van de redactie van TvT.

Prof. dr. M. Lückerath-Rovers
Prof. dr. M. Lückerath-Rovers is hoogleraar Corporate Governance aan de Nyenrode Business Universiteit en lid van de redactie van TvT.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Artikel

Onafhankelijkheid leidt niet tot betere financiële prestaties

Trefwoorden onafhankelijkheid, bestuur, commissarissen, financiële prestaties, meta-analyse
Auteurs Mr. dr. N.J.M. van Zijl, Prof. dr. M. Lückerath-Rovers en Prof. dr. A. de Bos
SamenvattingAuteursinformatie

    De aandacht voor onafhankelijkheid van het bestuur of de raad van commissarissen is groot, maar de gevolgen voor de financiële prestaties zijn niet duidelijk. Eerder onderzoek levert wisselende resultaten op. Deze studie analyseert op kwantitatieve wijze eerder onderzoek naar de relatie tussen onafhankelijkheid en financiële prestaties met behulp van een meta-analyse. Op basis van 43 onderzochte studies – uit de periode 2000 tot en met 2011 – met 52.182 waarnemingen laten de resultaten een significant negatieve correlatie tussen onafhankelijkheid en financiële prestaties zien. Het kan dus niet worden onderbouwd dat onafhankelijkheid leidt tot betere financiële prestaties van een onderneming.


Mr. dr. N.J.M. van Zijl
Mr. dr. N.J.M. van Zijl is gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Prof. dr. M. Lückerath-Rovers
Prof. dr. M. (Mijntje) Lückerath-Rovers is hoogleraar Corporate Governance aan de Nyenrode Business Universiteit en lid van de redactie van TvT.

Prof. dr. A. de Bos
Prof. dr. A. de Bos is hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Artikel

Proxy-toezicht

Trefwoorden proxy-toezicht, intern toezicht, extern toezicht
Auteurs Dr. J. de Ridder
SamenvattingAuteursinformatie

    Een van de vragen die de redactie bij de voorbereiding van dit themanummer formuleerde is: ‘In hoeverre is er een vruchtbare wisselwerking mogelijk tussen publiek of extern toezicht en intern toezicht?’ Deze vraag is van groot belang, omdat aan veel hedendaags toezichtsbeleid allerlei veronderstellingen ten grondslag liggen over manieren waarop ‘intern toezicht’ en ‘extern toezicht’ elkaar kunnen aanvullen en ondersteunen. Een vergaande veronderstelling op dit vlak is dat de ‘interne toezichthouder’ een deel of het geheel van de taak van de ‘externe toezichthouder’ kan en zal overnemen. De auteur noemt dat ‘proxy-toezicht’. De vraagstelling van het artikel is, onder welke voorwaarden een proxy-toezichthouder een publiek belang binnen een organisatie zou kunnen borgen.


Dr. J. de Ridder
Dr. J. de Ridder is hoogleraar bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Artikel

Maatschappelijke visitaties en woningcorporaties

De relatie tussen maatschappelijke prestaties van woningcorporaties en de kwaliteit van de governance-structuur

Trefwoorden woningcorporaties, visitaties, governance, intern toezicht
Auteurs Drs. R.M. Renes
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze bijdrage gaat over de resultaten van onderzoek naar visitaties van woningcorporaties in de afgelopen vijf jaar. Onderzocht is de relatie tussen maatschappelijke prestaties van woningcorporaties en de kwaliteit van de governance-structuur. Het visitatiesysteem is primair bedoeld om voor de ‘maatschappij’ zichtbaar te maken wat de woningcorporatie heeft gepresteerd op vier prestatievelden: Presteren naar Ambities, Presteren naar Opgaven, Presteren volgens Belanghebbenden en Presteren naar Vermogen. In het onderzoek zijn 164 visitatiedocumenten van vijf verschillende visitatiebureaus opgenomen die zijn afgegeven in 2010 en 2011. Het onderzoek laat zien dat de kwaliteit van de governance-structuur en de maatschappelijke performance van woningcorporaties significant met elkaar samenhangen. Toezichthouders spelen zelf actief een rol en bepalen mede de kwaliteit van de governance: de kwaliteit van het bestuur en van het toezicht en de mate waarin met externe belanghebbenden rekening wordt gehouden. Toezichthouders hebben derhalve invloed op de maatschappelijke performance in brede zin. Met het wettelijk verplicht stellen van visitaties krijgen toezichthouders nu periodiek de beschikking over een rijke bron van aanbevelingen als vast onderdeel in de governance van woningcorporaties.


Drs. R.M. Renes
Drs. Remko M. Renes RA is universitair docent en vakgroepvoorzitter corporate governance bij Nyenrode Business Universiteit.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Artikel

Tekortschietend intern toezicht en de kwaliteit van zorg

Trefwoorden Raad van toezicht, kwaliteit van zorg, Zorgbrede Governancecode, Wet cliëntenrechten zorg, informatieprotocol
Auteurs Mr. dr. A.G.H. Klaassen
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt ingegaan op de oorzaken en de oplossingen voor tekortschietend intern toezicht ten aanzien van de kwaliteit van zorg. Onderzocht wordt of dat tekortschieten te wijten is aan belemmeringen in wet- en regelgeving dan wel de oplossing gezocht moet worden in een cultuurverandering. De auteur opteert vooral voor dat laatste, maar constateert tevens dat de wet- en regelgeving weinig houvast bieden. Bovendien komt aan de orde of er bij de vastlegging van de rol van de raad van toezicht ten aanzien van de kwaliteit van zorg de goede keuze wordt gemaakt tussen wetgeving en zelfregulering. Dit wordt uitgewerkt voor drie thema’s: taakomschrijving van de raad van toezicht, verbetering van deskundigheid van toezichthouders en de beschikbaarheid van informatie. In de ogen van de auteur dient de norm in de wet te worden vastgelegd en de uitwerking daarvan kan aan de sectorale governance-code worden overgelaten.


Mr. dr. A.G.H. Klaassen
Mr. dr. A.G.H. Klaassen is universitair docent ondernemingsrecht aan de Erasmus School of Law van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Diversen

Het interne toezicht en kwaliteit van zorg: ervaringen uit de praktijk

Auteurs Prof. mr. J. Legemaate
Auteursinformatie

Prof. mr. J. Legemaate
Prof. mr. J. Legemaate is hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de raad van toezicht van het Jeroen Bosch Ziekenhuis te ’s-Hertogenbosch.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Diversen

Goed bestuur in het hoger beroepsonderwijs

Auteurs Drs. A. Jonkman en Prof. dr. C.J. van Montfort
Auteursinformatie

Drs. A. Jonkman
Drs. A. Jonkman is werkzaam als senior beleidsadviseur bij de HBO-raad en was secretaris van de evaluatiecommissie branchecode governance hbo.

Prof. dr. C.J. van Montfort
Prof. dr. C.J. van Montfort is visiting fellow bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, projectleider bij de Algemene Rekenkamer en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Hij was voorzitter van de evaluatiecommissie governancecode hbo.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Column

Opa, kijk eens wat ik vond op zolder

Auteurs Mr. J.M. Slagter
Auteursinformatie

Mr. J.M. Slagter
Mr. J.M. Slagter is directeur van beleggersvereniging VEB NCVB.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Discussie

Geschiktheidstoets voor toezichthouders bij woningcorporaties is een goed idee

Auteurs Drs. H. van Essen en Prof. dr. B.E. Baarsma
Auteursinformatie

Drs. H. van Essen
Drs. H. van Essen is voorzitter van de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties VTW.

Prof. dr. B.E. Baarsma
Prof. dr. B.E. Baarsma is algemeen directeur van SEO Economisch Onderzoek en bijzonder hoogleraar Marktwerking- en mededingingseconomie aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam. Tevens is zij lid van de redactie van TvT.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Jurisprudentie

Rechtbank Rotterdam stelt grens aan het opleggen van een persoonlijke boete aan leden Raad van Commissarissen

Rb. Rotterdam 27 september 2012 LJN BX8528 (Wegener)

Auteurs E.S. Lachnit LL.M. en M. Aelen LL.M.
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze notenkraker staat centraal de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam naar aanleiding van boetes die werden opgelegd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) aan Koninklijke Wegener N.V. (Wegener) wegens het niet-naleven van vergunningsvoorschriften. De NMa legde een last onder dwangsom op en boetes aan de rechtspersoon Wegener en aan onder andere directieleden en leden van de RvC van de betrokken ondernemingen. Het was de eerste keer dat de NMa van haar bevoegdheid om persoonlijke boetes op te leggen gebruikmaakte. In deze notenkraker staat centraal onder welke omstandigheden aan de leden van de RvC persoonlijke boetes door de NMa kunnen worden opgelegd. De conclusie is dat dit op grond van deze uitspraak slechts in uitzonderlijke gevallen mogelijk is.


E.S. Lachnit LL.M.
E.S. Lachnit LL.M is promovenda bij het Europa Instituut van de Universiteit Utrecht en promoveert op het onderwerp ‘alternatieve handhaving van mededingingsrecht’.

M. Aelen LL.M.
M. Aelen LL.M is promovenda bij het Europa Instituut van de Universiteit Utrecht en schrijft daar een proefschrift over beginselen van goed toezicht. Zij is tevens lid van de redactie van TvT.