Te_1874-1681_2023_024_003_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift Erfrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 5, 2015 Alle samenvattingen uitklappen
Tijdschrift Tijdschrift Erfrecht
Redactioneel

Redactioneel

Tijdschrift Tijdschrift Erfrecht
Artikel

Testamenten voor mensen met een beperking, in het bijzonder een verstandelijke handicap

Trefwoorden gehandicapten, legitieme portie, testament, Behindertentestament
Auteurs Mr. dr. N.V.C.E. Bauduin
SamenvattingAuteursinformatie

    Het nalaten aan een verstandelijk gehandicapt kind vereist bijzondere aandacht. Enerzijds willen ouders van een verstandelijk gehandicapt kind dat dit kind verzorgd achterblijft. Anderzijds willen zij doorgaans niet dat het na te laten vermogen ten goede komt aan een zorginstelling, of ‘geparkeerd’ wordt bij hun gehandicapte kind dat reeds een aanzienlijk vermogen heeft. In deze bijdrage wordt nader ingegaan op de mogelijkheden om te testeren in het kader van een verstandelijk gehandicapt kind.


Mr. dr. N.V.C.E. Bauduin
Mr. dr. N.V.C.E. Bauduin is als kandidaat-notaris verbonden aan Vrijthofnotarissen te Maastricht en als fellow verbonden aan het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Tijdschrift Tijdschrift Erfrecht
Artikel

Erfrecht in de onderwereld (deel 3)

Trefwoorden vereffening, schulden van de nalatenschap, criminele nalatenschap, deelgenotenbeslag
Auteurs Mr. L.A.G.M. van der Geld en Mr. J. Nobel
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit deel 3 van de reeks ‘Erfrecht in de onderwereld’ wordt ingegaan op de gevolgen van criminele elementen in de nalatenschap voor de afwikkeling daarvan. Onder meer wordt het afdragen van het criminele deel van de nalatenschap aan de Staat door de erfgenamen, om een veroordeling wegens witwassen te voorkomen, uitgewerkt. Er wordt een uitstapje gemaakt naar de verhaalsmogelijkheden voor justitie op de nalatenschap als er een criminele erfgenaam in plaats van erflater is.


Mr. L.A.G.M. van der Geld
Mr. L.A.G.M. van der Geld is juridisch directeur Netwerk Notarissen, kandidaat-notaris en docent aan het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Mr. J. Nobel
Mr. J. Nobel is kandidaat-notaris bij Turn Legal en tot voor kort werkzaam bij het Openbaar Ministerie (Functioneel Parket) als civiel juridisch adviseur.
Tijdschrift Tijdschrift Erfrecht
Jurisprudentie

Jurisprudentieoverzicht

Auteurs Mr. E.M.A. van Amersfoort

Mr. E.M.A. van Amersfoort