15701247_covr
Rss

Onderneming en Financiering

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2021 Alle samenvattingen uitklappen
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Redactioneel

Feiten, ficties en vermoedens

Auteurs J.B. Wezeman
Auteursinformatie

J.B. Wezeman
Prof. mr. J.B. (Jan Berend) Wezeman is hoogleraar Handelsrecht en Ondernemingsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is verbonden aan het Instituut voor Ondernemingsrecht.
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Wetenschap

Access_open Voorstel voor een nieuwe regeling voor de beëindiging van de overblijvende aansprakelijkheid ex art. 2:404 BW

Trefwoorden 403-verklaring, groepsregime, vervangende waarborg, dagblad
Auteurs E.A. van Dooren
SamenvattingAuteursinformatie

    Een moedermaatschappij kan na de intrekking van haar 403-verklaring de overblijvende aansprakelijkheid beëindigen als zij voldoet aan de cumulatieve vereisten ex art. 2:404 lid 3 BW. De huidige regeling voor de beëindiging van de overblijvende aansprakelijkheid en de uitleg daarvan in de jurisprudentie zijn echter nodeloos belastend en werken in de hand dat een moedermaatschappij zal proberen om de procedure zo veel mogelijk onder de radar te doorlopen. In deze bijdrage wordt ervoor gepleit dat de regeling op bepaalde punten wordt aangepast of anders wordt uitgelegd in de jurisprudentie.


E.A. van Dooren
Mr. dr. E.A. van Dooren is universitair docent Ondernemingsrecht bij het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht van de Universiteit Utrecht.
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Wetenschap

Civielrechtelijke aansprakelijkheid van de accountant bij de uitoefening van haar ­niet-wettelijke taak

Trefwoorden zorgplicht, Derden, tuchtrecht, accountancy, samenstellingsopdracht
Auteurs J.E. Brink-van der Meer
SamenvattingAuteursinformatie

    Een overgrote meerderheid van de geschillen waarbij de accountant civielrechtelijk aansprakelijk wordt gesteld, heeft betrekking op de niet-wettelijke taak van de accountant. Hierbij komt de samenstellingsopdracht het meest aan de orde. De accountant moet bij de uitoefening van haar taak de zorg van een goed opdrachtnemer in acht nemen en kan daarnaast een zorgplicht jegens derden hebben. Ten aanzien van de zorgplicht jegens derden bij de uitoefening van de niet-wettelijke taak is het voorzienbaar gebruik relevant. Slechts bij voorzienbaar gebruik door derden ligt het op de weg van de accountant om waarborgen te treffen. Het oordeel van de tuchtrechter speelt bij procedures met betrekking tot de niet-wettelijke taak een minder grote rol dan bij procedures die zien op de jaarrekeningcontrole.


J.E. Brink-van der Meer
Mr. dr. J.E. (Annelies) Brink-van der Meer is werkzaam bij de Vrije Universiteit als docent ondernemingsrecht en is fellow van het Zuidas Instituut voor Financieel recht en Ondernemingsrecht (ZIFO).
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Wetenschap en praktijk

Het vervangen van de zekerhedenagent

De parallel debt revisited

Trefwoorden trust, zekerheid, security agent, syndicaatslening, overgang
Auteurs G. Kreuze en M. Broere
SamenvattingAuteursinformatie
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Wetenschap en praktijk

De financiering van ‘Groninger akte’-transacties na het arrest Rabobank/Reuser

Trefwoorden registergoed, hypotheekrecht, ontbindende voorwaarde, voorwaardelijk eigendom, opschortende voorwaarde
Auteurs M. Broere en M. Heddema
SamenvattingAuteursinformatie