Menm_1387-6236_2023_026_002_totaal_original1024_1_large
Rss

Markt & Mededinging

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2013 Alle samenvattingen uitklappen
Tijdschrift Markt & Mededinging
Redactioneel

Redactioneel

Auteurs Mr. E.H. Pijnacker Hordijk
Auteursinformatie

Mr. E.H. Pijnacker Hordijk
Mr. E.H. Pijnacker Hordijk is advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek N.V.
Tijdschrift Markt & Mededinging
Artikel

Objectieve rechtvaardiging & misbruik economische machtspositie

Analyse van een known unknown

Trefwoorden Objectieve rechtvaardiging, Misbruik economische machtspositie, Bewijslastverdeling, Bewijsstandaard
Auteurs Mr. T.D.O. van der Vijver
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel bespreekt het concept objectieve rechtvaardiging, oppert een aantal mogelijke categorieën, behandelt de bewijslastverdeling en bewijsstandaard en gaat ten slotte in op een aantal Nederlandse zaken.


Mr. T.D.O. van der Vijver
Mr. T.D.O. van der Vijver is buitenpromovendus aan de Universiteit Leiden (promotor prof. mr. T.R. Ottervanger). Hij schrijft een proefschrift over objectieve rechtvaardiging binnen het kader van misbruik van een economische machtspositie.
Tijdschrift Markt & Mededinging
Column

Gevraagd: Autoriteit met Rechtspersoonlijkheid

Auteurs Prof. dr. M.P. Schinkel
Auteursinformatie

Prof. dr. M.P. Schinkel
Prof. dr. M.P. Schinkel is hoogleraar Competition Economics and Regulation aan de Universiteit van Amsterdam en co-director van het Amsterdam Centre for Law and Economics (ACLE).
Tijdschrift Markt & Mededinging
Jurisprudentie

Lagardère-zaak: comeback van de parkeerconstructie?

Trefwoorden Parkeerconstructie, Warehousing, Financiële instelling, Artikel 3 lid 5 covo
Auteurs Mr. M.A. de Jong
SamenvattingAuteursinformatie

    In de zaak Lagardère hebben het Gerecht en het Hof van Justitie voor het eerst een beoordeling gegeven van een constructie waarbij de over te nemen onderneming tijdelijk bij een bank wordt ‘geparkeerd’. Zo’n parkeerconstructie maakt het mogelijk dat de verkoper niet het concentratiecontroleonderzoek door de Europese Commissie hoeft af te wachten. In de Lagardère-zaak is het gebruik van de parkeerconstructie goedgekeurd. Enkele essentiële vragen blijven echter onbeantwoord. Het is daardoor de vraag of de arresten voldoende grond bieden om de parkeerconstructie – die inmiddels door de Commissie in de Geconsolideerde Mededeling inzake Bevoegdheidskwesties in de ban was gedaan – weer te gebruiken.


Mr. M.A. de Jong
Mr. M.A. de Jong is advocaat bij Allen & Overy LLP te Amsterdam.
Tijdschrift Markt & Mededinging
Jurisprudentie

Verhaal van kartelschade door de Europese Commissie

Trefwoorden Kartelschade, Private handhaving, Boetebeschikking, Gebondenheid beschikking
Auteurs Mr. R. Meijer
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit arrest heeft het Hof van Justitie zich uitgesproken over de vraag of de Europese Commissie bevoegd is om namens de Unie-instellingen een vordering tot schadevergoeding in te stellen bij een nationale rechter wegens kartelschade. Daarbij komt ook de vraag aan de orde in hoeverre dit in strijd is met artikel 6 EVRM en artikel 47 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie. Het Hof van Justitie oordeelt dat de Commissie bevoegd is tot het instellen van een schadevergoedingsactie namens de Unie en dat van schending van artikel 6 EVRM of artikel 47 Handvest geen sprake is.


Mr. R. Meijer
Mr. R. Meijer is advocaat bij Allen & Overy LLP.
Tijdschrift Markt & Mededinging
Jurisprudentie

E.ON en GDF tegen de Europese Commissie

Trefwoorden Potentiële concurrentie, Counterfactual, Volledige rechtsmacht, Nevenrestrictie, Duur van overtreding
Auteurs Mr. B.H.J. Braeken
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel bespreekt een tweetal arresten van het Gerecht van 29 juni 2012 (zaak T-360/09, E.ON/Europese Commissie en zaak T-370/09, GDF Suez SA/Europese Commissie). Beide arresten behandelen de beroepen tegen een beschikking van de Commissie van 8 juli 2009 waarin E.ON en GDF waren beboet voor marktverdelingsafspraken. In zijn arresten onderzoekt het Gerecht minutieus of E.ON en GDF überhaupt voor de volledige duur van de overtreding wel als (potentiële) concurrenten konden worden aangemerkt. Daarnaast is het arrest van belang omdat het Gerecht gebruikmaakt van de volledige rechtsmacht op grond van Verordening 2003/1/EG en de boete vaststelt op een hoger niveau dan zou voortvloeien uit de boeterichtsnoeren van de Commissie.


Mr. B.H.J. Braeken
Mr. B.H.J. Braeken is advocaat bij Stibbe in Amsterdam.