Mvv_1574-5767_2023_033_005_totaal_original1024_1_large
Rss

Maandblad voor Vermogensrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 5, 2021 Alle samenvattingen uitklappen
Tijdschrift Maandblad voor Vermogensrecht
Artikel

Access_open Harmonization of Substantive Insolvency Law in the EU

Trefwoorden harmonisering, insolventieprocedures, EU, zekerheidsrechten, transnationalisering
Auteurs Prof. mr. J.H. Dalhuisen
SamenvattingAuteursinformatie

    De Europese Commissie heeft via een Inception Impact Assessment de eerste stap gezet naar mogelijke harmonisering van het materiële insolventierecht van de lidstaten. De auteur bespreekt welke beleidsvraagstukken bij een dergelijk harmonisatieproces zouden spelen, de impact voor het algemene vermogensrecht en uit welke elementen een eventuele regeling zou moeten bestaan.


Prof. mr. J.H. Dalhuisen
Prof. mr. J.H. Dalhuisen is Chair International Finance Catholic University Lisbon Global School, Visiting Professor UC Berkeley, Emeritus Professor King’s College London.
Tijdschrift Maandblad voor Vermogensrecht
Artikel

De afkoelingsperiode in de WHOA

Trefwoorden wezenlijke schade, herstructureringsdeskundige, art. 376 Fw, voorwaarden, noodzaak
Auteurs Mr. M.R. Schreurs
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel behandelt de afkoelingsperiode in de WHOA. Aan de hand van de jurisprudentie, het doel van de wetgever en de creditors’ bargain-theorie wordt ingegaan op de vraag wie om de afkoelingsperiode kan verzoeken, in welk stadium dat kan, en aan welke criteria moet worden voldaan voordat een rechtbank tot afkondiging kan overgaan.


Mr. M.R. Schreurs
Mr. M.R. Schreurs is advocaat bij RESOR te Amsterdam.
Tijdschrift Maandblad voor Vermogensrecht
Artikel

De erfenis van Madoff voor icbe’s: naar een verdergaande aansprakelijkheid voor de bewaarder

Trefwoorden fraude, beheerders, aansprakelijkheid, Madoff, beleggingsinstellingen
Auteurs Mr. drs. J.E. de Klerk
SamenvattingAuteursinformatie

    Een groot deel van de ingelegde gelden in het piramidespel van Madoff is inmiddels terugbetaald aan de getroffenen van de fraude. De impact van Madoff op de regelgeving voor icbe’s is echter blijvend. De auteur bespreekt in dit artikel de gevolgen van de fraude voor de regelgeving voor icbe’s. De nadruk ligt daarbij op de civielrechtelijke aansprakelijkheid van de bewaarder.


Mr. drs. J.E. de Klerk
Mr. drs. J.E. de Klerk is consultant bij AF Advisors te Rotterdam en verbonden als fellow aan het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Tijdschrift Maandblad voor Vermogensrecht
Artikel

Enige contractenrechtelijke aspecten naar aanleiding van de juridische strijd tussen Epic Games en Apple over de Fortnite-app

Trefwoorden digitale inhoud, contractdwang, contractsvrijheid, online platform, consument
Auteurs Dr. D. Op Heij en Prof. mr. S. van Gulijk
SamenvattingAuteursinformatie

    Het geschil tussen Epic Games en Apple over de Fortnite-app geeft aanleiding om enige contractenrechtelijke aspecten naar Nederlands recht nader te onderzoeken. Met name de machtspositie van een groot platform en het mogelijke nadeel dat consumenten als eindgebruiker ondervinden bij het gebruik van digitale inhoud staan in deze bijdrage centraal.


Dr. D. Op Heij
Dr. D. Op Heij is als docent/onderzoeker verbonden aan Tilburg Law School en in april 2021 gepromoveerd op het proefschrift getiteld ‘De overeenkomst over digitale inhoud in een B2C-rechtsverhouding’.

Prof. mr. S. van Gulijk
Prof. mr. S. van Gulijk is als hoogleraar privaatrecht verbonden aan Tilburg Law School en is raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof Amsterdam.