Contracteren

Article

Een decennium oordelen over doorlopende kredieten: uiteenlopende interpretaties van het contractuele rentewijzigingsbeding

Trefwoorden rentewijzigingsbeding, kredietovereenkomsten, marktrente, doorlopend krediet, Kifid
Auteurs Mr. drs. Ruud van de Meerakker
DOI
Auteursinformatie

Mr. drs. Ruud van de Meerakker
Mr. drs. R.P.W. van de Meerakker is als buitenpromovendus verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkzaam als Secretaris Specialist bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Hij schrijft deze bijdrage op persoonlijke titel.
  • Samenvatting

      Recent hebben zowel de Commissie van Beroep financiële dienstverlening als diverse rechters uitspraken gedaan over rentewijzigingsbedingen. Dergelijke bedingen gebruikten kredietverstrekkers van doorlopende kredietovereenkomsten om de variabele rente van die kredieten aan te passen. De uitspraken markeren de verschuiving van een nadruk op contractvrijheid en marktwerking naar de focus op een zekere mate van marktregulering en consumentenbescherming. In deze bijdrage wordt uiteengezet via welke weg deze verschuiving het afgelopen decennium heeft plaatsgevonden en wordt bijzondere aandacht gegeven aan de huidige stand van zaken, waarin twee wegen te herkennen zijn. Door de Commissie van Beroep is het beding uitgelegd – zodat consumenten mochten verwachten dat hun rente in de pas zou blijven met de marktrente. In de rechtspraak is in veel gevallen besloten tot vernietiging van het beding. Geconcludeerd wordt welke van de beide oordelen het meest overtuigt.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.