Contr_1566-0893_2023_025_002_totaal_original1024_1_large
Rss

Contracteren

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2011 Alle samenvattingen uitklappen
Tijdschrift Contracteren
Redactioneel

Casuïstiek

Samenvatting

    In een redactioneel artikel geeft de redactie een toelichting op het tijdschriftnummer in kwestie.

Tijdschrift Contracteren
Artikel

Bestaat de ‘tweede fase’ uit Plas/Valburg nog?

Trefwoorden Driefasenleer, Plas/Valburg, tweede fase, afgebroken onderhandelingen
Auteurs Mr. dr. M.R. Ruygvoorn
SamenvattingAuteursinformatie

    Bestaat de ‘tweede fase’ uit Plas/Valburg nog? Deze vraag houdt de gemoederen al geruime tijd bezig, met name na het arrest JPO/CBB. Uit de traditionele interpretatie van de zogenaamde driefasenleer zoals zich die in de literatuur heeft ontwikkeld naar aanleiding van het arrest Plas/Valburg volgde dat er zich tijdens de onderhandelingen een stadium kan voordoen waarin het partijen weliswaar nog vrij staat om de onderhandelingen eenzijdig af te breken, maar alleen wanneer – kort gezegd – de kosten die de onderhandelingspartner heeft gemaakt, worden vergoed. Hoewel de Hoge Raad sedert het arrest Plas/Valburg nimmer meer aan dit ‘stadium’ heeft gerefereerd, lijkt deze ‘tweede fase’ zich in de lagere jurisprudentie inmiddels een vaste plaats verworven te hebben en komt er langzaam maar zeker meer duidelijkheid over belangrijke vragen als: wat is de juridische grondslag voor een vordering die op deze ‘tweede fase’ is gebaseerd? Wanneer treedt die ‘tweede fase’ in? En welke schade kan worden gevorderd? Deze en aanverwante problematiek staat centraal in dit artikel.


Mr. dr. M.R. Ruygvoorn
Mr. dr. M.R. Ruygvoorn is advocaat bij Van Benthem & Keulen N.V. te Utrecht en als universitair docent verbonden aan de Universiteit Utrecht.
Tijdschrift Contracteren
Casus

Garanties of vrijwaringen; that’s the question

Trefwoorden vrijwaring, overname, overnameovereenkomst, garantie
Auteurs Mr. M.J.E. van den Bergh en Mr. P.P.J. Jongen
SamenvattingAuteursinformatie

    Vrijwaringen en garanties zijn wel “het hart van de overnameovereenkomst” genoemd. In dit tijdschrift wordt dan ook met enige regelmaat aandacht besteed aan garanties. Vrijwaringen zijn echter minder vaak het onderwerp van beschouwing. In het onderhavige artikel gaan auteurs dieper in op enkele aspecten van vrijwaringsbepalingen in overnamecontracten, waaronder de onderscheiding tussen vrijwaringen en garanties.


Mr. M.J.E. van den Bergh
Mr. M.J.E. van den Bergh is medewerker op de sectie ondernemingsrecht bij Höcker Advocaten te Amsterdam.

Mr. P.P.J. Jongen
Mr. P.P.J. Jongen is partner en advocaat ondernemingsrecht bij Höcker Advocaten te Amsterdam.
Tijdschrift Contracteren
Discussie

Naar een beter instrument voor Europees contractenrecht

Trefwoorden europeanisering, contractenrecht, Groenboek, optioneel instrument, consultatie, Klankbordgroep Internationaal Contracteren
Auteurs Prof. mr. A.L.M. Keirse, Mr. dr. M.-J. van der Heijden en F. Merab Samii
SamenvattingAuteursinformatie

    Recentelijk heeft de Europese Commissie het proces van europeanisering van het nationale en internationale contractenrecht opgezweept. In een Groenboek over Europees contractenrecht heeft zij zeven beleidsopties voor de ontwikkeling van een nieuw instrument van Europees contractenrecht gepresenteerd waarbij alle belanghebbenden werden uitgenodigd om daarop te reageren. De Klankbordgroep Internationaal Contracteren heeft daaraan gehoor gegeven door haar reactie begin dit jaar in te sturen. Deze bijdrage is een Nederlandstalige weergave van die Engelstalige reactie. In deze impressie worden allereerst de achtergrond en de doelstelling van het Groenboek belicht. Vervolgens worden voor- en tegenargumenten per beleidsoptie naar voren gebracht en worden de opties getoetst aan de door de Europese Commissie (in het Groenboek) geformuleerde doelstellingen. Daarna volgt een bespreking van vragen van inbedding van de voorgestane keuzemogelijkheden. Tot slot geeft dit artikel een korte weergave van de resultaten van de Europese raadpleging en kondigt het een volgende consultatieronde aan.


Prof. mr. A.L.M. Keirse
Prof. mr. A.L.M. Keirse is als hoogleraar burgerlijk recht verbonden aan het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht van de Universiteit Utrecht.

Mr. dr. M.-J. van der Heijden
Mr. dr. M.-J. van der Heijden is als universitair docent verbonden aan het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht van de Universiteit Utrecht.

F. Merab Samii
F. Merab Samii is als student-assistent verbonden aan het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht van de Universiteit Utrecht. De auteurs zijn lid van de Klankbordgroep Internationaal Contracteren en vormen de werkgroep die de reactie van de Klankbordgroep op het Groenboek voorbereidde en instuurde.
Tijdschrift Contracteren
Praktijk

Algemene voorwaarden, klachtplicht en exoneratie: contractanten, wees duidelijk en volledig!

Trefwoorden algemene voorwaarden, informatieplicht, Dienstenrichtlijn, klachtplicht, bekwame tijd, uitleg, Haviltex
Auteurs Mr. drs. J.H.M. Spanjaard
SamenvattingAuteursinformatie

    De schrijver bespreekt twee arresten waarin de Hoge Raad rechtsduidend optreedt. In het Attingo-arrest overwoog de Hoge Raad dat niet aan de informatieplicht van algemene voorwaarden op grond van artikel 6:234 BW is voldaan indien de wederpartij van de gebruiker van de algemene voorwaarden de algemene voorwaarden moet googelen. In het arrest Ploum/Smeets II heeft de Hoge Raad gezichtspunten gegeven aan de hand waarvan kan worden getoetst of binnen bekwame tijd is geklaagd. Daarnaast overwoog de Hoge Raad in dat arrest dat de rechter contractsbepalingen binnen de Haviltex-toets taalkundig mag uitleggen bij gebreke van stellingen van partijen die een andere uitleg rechtvaardigen dan de taalkundige uitleg.


Mr. drs. J.H.M. Spanjaard
Mr. drs. J.H.M. Spanjaard is advocaat bij La Gro Advocaten te Alphen aan den Rijn.
Tijdschrift Contracteren
Boekbespreking

K. Adams, The Structure of M&A Contracts, West LegalEdCenter, 2011

Trefwoorden Mergers and Acquisitions, Kenneth Adams, A Manual of Style for Contract Drafting
Auteurs Mr. A.M. van Hekesen
SamenvattingAuteursinformatie

    Van Hekesen bespreekt in de bijdrage het juist verschenen werk ‘The Structure of M&A Contracts’ van Adams, die reeds eerder het in Contracteren gerecenseerde ‘A Manual of Style for Contract Drafting’ schreef. Het onderwerp van Adams’ nieuwe boek betreft zoals de titel al zegt M&A contracten. Anders dan de meeste boeken over dit onderwerp richt dit boek zich niet zo zeer op een inhoudelijke behandeling van het M&A proces of onderwerpen die van belang zijn voor M&A contracten, maar op de structuur van het M&A contract. Een aantal kritische kanttekeningen door Van Hekesen weerhouden hem er niet van te concluderen dat het boek van Adams voor de minder ervaren M&A-jurist een heel handig boek en een hulpmiddel is om beter inzicht te krijgen in de structuur van het M&A contract. Bovendien is het, aldus Van Hekesen, ook voor de meer ervaren M&A jurist is het nog steeds de moeite van het lezen waard.


Mr. A.M. van Hekesen
Mr. A.M. van Hekesen is bedrijfsjurist bij Philips en redactielid van dit tijdschrift.

    In Agenda worden lezingen, conferenties en andere evenementen aangekondigd.